The World At War (Verden i krig)

Serien The World at War fra 1973 så jeg først da jeg var temmelig ung, og har sett den igjen nå nylig. Det er en lang serie; 26 episoder på ca. 1 time hver.

Dette er, selv i dag, den mest relevante dokumentariske beskrivelsen av 2. verdenskrig. Kanskje fordi den er temmelig objektiv, noe som er sjeldent i moderne dokumentarer. Den dekker mye fra 2. andre verdenskrig, og ikke bare fra Europa.

En annen ting er at de har med seg en god del intervjuobjekter som fortsatt var i live da. Både høye herrer, og vanlige folk. Det er personer fra mange land involvert, inkludert Tyskland. F.eks. er Albert Speer en av dem, og han var i Hitlers indre sirkel.

Laurence Olivier gjør dessuten en vanvittig bra jobb som kommentator.

The World at War viser krigen i all sin grusomhet, så det er ikke tid for popcorn når man ser den. Det er heller ikke Band of Brothers, men det er en veldig god TV-serie som også viser hvordan ting var under krigen i hovedsak fra et amerikansk militært perspektiv.

En annen relatert ting: Det var voldsomme mengder med mennesker som døde i 2. andre verdenskrig. Sjekk grafen nedenfor som jeg har knabba fra Wikipedia. Den viser hvor mange fra hvert land det faktisk var som døde.